Categorieën
https://www.canlux.nl/toepassingen/verlichting-scholen/gymzaal-en-kleedruimte
Zoeken
Winkelmandje

Verlichting gymzaal en kleedruimte

Helder licht, goed zicht

Het sporten is heel belangrijk voor scholieren. De kans is wel het grootst dat er ongelukken gebeuren in de gymzaal. Dit is waarom de verlichting er belangrijk is. De verlichting moet ervoor zorgen dat alles goed te zien is.

Aanbevolen verlichting voor de gymzaal en de kleedruimte:

Voor kinderen is bewegen van essentieel belang. Op motorisch, cognitief, sociaal en emotioneel gebied maken zij een extra grote ontwikkeling door wanneer er veel en vaak wordt bewogen. Op een prettige en veilige manier sporten en spelen is daarom erg belangrijk. In scholen gebeuren namelijk de meeste ongelukken tijdens de gymles. Daarom moet de inrichting van een sporthal en gymzaal zodanig zijn dat de kans op ongelukken zo klein mogelijk is. De verlichting in gymzaal en sporthal maakt hier onderdeel van uit.

Robuuste armaturen in de gymzaal van een school zijn aan te bevelen. Maar in eerste instantie is het van groot belang dat er geen glas naar beneden valt wanneer een bal een lamp raakt. Daarnaast moet het armatuur niet defect gaan en een lange levensduur hebben. Het is mogelijk om hier gebruik te maken van armaturen met een ballproof certificering.

De verlichting in kleedkamers van scholen kunnen eenvoudig worden verlicht. De lichtsterkte van de omkleedruimte in een school is met 150 lux voldoende. Functionele verlichting is daarom voldoende. Functionele verlichting kunnen inleg armaturen en inbouw downlight armaturen zijn. In de douches is het mogelijk gebruik te maken van IP65 uitvoeringen.

De eisen voor verlichtingssterkten voor gymzalen en sporthallen staan in ons kenniscentrum. Wij hanteren de eisen volgens de NEN-EN 12464-1 of de NEN-EN12193

Led verlichting in het onderwijs is dé snelste en eenvoudigste manier om jaarlijks enorm te besparen. De energie- en onderhoudskosten zullen drastisch dalen bij de aanschaf van schone en duurzame led verlichting. Om de kosten nog verder terug te dringen werkt slim verlichten in scholen nog beter. Waarom moet de verlichting branden als er niemand in een lokaal aanwezig is? Moet de verlichting in gangen 100% branden als er geen verkeer is? Vraagstukken om over na te denken! Wij adviseren u graag over lichtregelsystemen (Human Centric Lighting) en kostenbesparing.