Categorieën
https://www.canlux.nl/toepassingen/verlichting-sportfaciliteiten/sporthal
Zoeken
Winkelmandje

Verlichting sporthal

Helder licht, goed zicht

In de sporthal kan het er soms hard aan toegaan met alle ballen die rond worden geschopt. Je hebt hier goede armaturen voor nodig die wel tegen een stootje kunnen. Deze armaturen kan je vinden in ons assortiment!

Aanbevolen verlichting voor de sporthal:

#/pagina
 
Afdrukken

Mensen die sporten voelen zich gezonder en leven gezonder dan mensen die niet sporten. Sporters voelen zich vitaler, hebben een gezonder gewicht, minder gezondheidsklachten en ook minder chronische aandoeningen. Hierdoor wordt vastgesteld dat sporten een stimulans is voor een gezonde leefstijl. De relatie tussen sporten en gezondheid staat vanuit de wetenschap en vanuit het beleid volop in de belangstelling.

De verlichting in sporthallen zijn vaak verouderd. Hierdoor zijn de onderhoudskosten hoog en is er een hoog energieverbruik. Ook het regelen van de verlichting is vaak nog minimaal mogelijk.

Sporters willen optimale verlichting in de sporthal waardoor de prestaties zullen toenemen. Elke type sport heeft zijn eigen verlichtingssterkte nodig. De norm NEN-EN12193 bepaalt de minimale verlichtingssterkte en gelijkmatigheid in zogenaamde verlichtingsklassen. De verlichtingsnorm voor sporthallen zijn gemaakt afhankelijk van het niveau van de sport en de kijkafstand van de toeschouwer. De norm is verdeeld in drie klassen;

Klasse 1 sporthal verlichting

In deze klasse worden topniveau wedstrijden gehouden in internationaal verband. De norm van de verlichting in de sporthal dient >750 lux te zijn. De gelijkmatigheid (lichtverdeling) van de sporthalverlichting moet 0.70 zijn.

Klasse 2 sporthal verlichting

In klasse 2 situaties wordt er gesport op middenklasse niveau. De verlichting in de sporthal dient volgens de norm >500 te zijn. De gelijkmatigheid in deze klasse is 0.70.

Klasse 3 sporthal verlichting

De klasse 3 sporthallen zijn voor regionale sportwedstrijden en trainingen. De verlichting in de sporthal moet een lichtsterkte hebben van >300 lux. De gelijkmatigheid van het licht in de sporthal is 0.70

Bij afwijkende vraagstukken met betrekking op de verlichting in de sportaccommodatie maken wij een lichtadvies op maat. Dit lichtadvies maken we aan de hand van gestelde eisen en wensen.

Type verlichting

De verlichting in de sporthal moet onderhoudsvriendelijk zijn. Hiermee wordt voorkomen dat er op hoogte iets moet worden vervangen omdat het armatuur is uitgevallen. Daarnaast moet de levensduur van de sportverlichting zo lang mogelijk zijn, hiermee wordt de investering gedaan. De sport armaturen moeten balvast zijn. Om schade aan de verlichting te voorkomen moet deze niet alleen voldoen aan de “Ballwurf-sicherheitstest” maar ook gecertificeerd zijn volgens de VDE 0710 part 13/5.81.

Omdat geen sporthal gelijk is adviseert Canlux voor de juiste verlichtingsinstallatie in de sportaccommodatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse balvaste en (DEKRA) gecertificeerde sport armaturen. Armaturen met een lange levensduur (70.000 uur), geringe terugval (L80/B20 bij 50.000 uur) en aan te sturen met moderne lichtsturingen.