Categorieën
https://www.canlux.nl/vanaf-2023-enkel-zuinige-kantoren-toegestaan/l48c3
Zoeken
Winkelmandje

Nieuws

Lees de laatste nieuwsberichten van Canlux
12 november 2018
Vanaf 2023 enkel zuinige kantoren toegestaan

Vanaf 2023 enkel zuinige kantoren toegestaan

Als gevolg van de wijziging van het Bouwbesluit 2012, gepubliceerd op 2 november 2018, mogen kantoren vanaf 1 januari 2023 alleen worden gebruikt als zij energielabel C of hoger hebben. Dit komt overeen met een energie-index (EI) van 1, 3 of beter.

Verplicht label
Dit verplichte energielabel C geldt voor kantoren met ten minste 100m2 oppervlakte. Naast afzonderlijke kantoren hebben kantoren in combinatiegebouwen ook een labelplicht. Hoe het eigendom verdeeld is, maakt daarbij niet uit. De verplichting geldt voor het hele kantooroppervlak, dus hieronder vallen ook vergaderzalen of bijvoorbeeld een bedrijfsrestaurant. Enkel als de nevenfuncties meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan geldt de labelplicht niet.

Handhaving
Kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt. De gemeente handhaaft de verplichting. Als de labelplicht wordt overtreden, kan de gemeente kiezen voor een waarschuwing. De gebouweigenaar kan dan alsnog aan de verplichting te voldoen. Maar maatregelen kunnen strenger zijn. Denk aan een last onder dwangsom of zelfs het sluiten van het gebouw.

Energiemaatregelen
Als gebouweigenaar kunt u vaak met relatief eenvoudige maatregelen voldoen aan de energielabel C-verplichting. Canlux Projectverlichting kan u adviseren voor het energiezuinig maken van de verlichting. Voor een investering in nieuwe ledverlichting is het noodzakelijk om te kiezen voor hoogwaardige duurzame armaturen waarbij niet alleen het vermogen, maar ook het comfort niet uit het oog mag worden verloren.

Terugverdienen
Naast een duurzame toekomst kunt u de energiezuinige maatregelen ook snel terugverdienen door de energie die u ermee bespaart. Hebben maatregelen een langere terugverdientijd dan 10 jaar, dan hoeft u die niet te nemen!

Meer weten over deze maatregel? Kijk op Energielabel C voor kantoren.
Gratis advies voor uw verlichting? Neem contact op met Canlux Projectverlichting.

   Terug naar nieuwsoverzicht