Categorieën
https://www.canlux.nl/verlichting-en-haccp/l40c5
Zoeken
Winkelmandje

Kennisblog

16 februari 2019
Verlichting en HACCP

Verlichting en HACCP

Wij krijgen regelmatig de vraag of we ook led armaturen kunnen leveren welke voldoen aan de HACCP. Omdat er bij architecten, adviseurs en installateurs veel verwarring is over de HACCP heb ik dit artikel geschreven om hier duidelijkheid in te scheppen.

Bestaat er een HACCP keuring voor verlichtingsarmaturen?

Als eerst is het belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is om verlichtingsarmaturen te laten voorzien van een HACCP keuring! HACCP is namelijk geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat gebaseerd is op zeven principes namelijk:

  1. Inventariseer alle potentiële gevaren.
  2. Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt
  3. Geef per CCP de kritieke grenzen aan.
  4. Stel vast hoe de CCP’s bewaakt ofwel “gemonitord” worden.
  5. Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid
  6. Pas verificatie toe – een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak goed werkt.
  7. Houd documentatie en registraties bij – vastleggen wat je hebt aangepast en hoe.

Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking en vervoer van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van de productie te identificeren en hiervoor de gevaren gaan onderzoeken.

U begrijpt dat het dan belangrijk is dat de verlichting moet voldoen aan een aantal kenmerken waardoor de verlichtingsinstallatie geen gevaar zal vormen voor de voedselveiligheid, de belangrijkste kenmerken zijn dat het armatuur eenvoudig is te reinigen, dat er bij schade geen glassplinters van het armatuur kunnen vallen, en dat het armatuur geen bron kan zijn van stofophoping. We kunnen deze gevaren splitsen in drie soorten:

  1. Microbiologische gevaren, het armatuur moet eenvoudig te reinigen zijn zodat bacteriën, virussen en schimmels geen kans hebben.
  2. Chemische gevaren, het armatuur of de lichtbron mag niet voorzijn zijn van gifstoffen welke een gevaar zijn voor de voedselveiligheid
  3. Fysische gevaren, het armatuur moet zo gemaakt zijn dat er bij breuk geen gevaar is voor glas, scherpe delen (metaal) en houtdelen.

Canlux Projectverlichting kan u ondersteunen met de verlichting welke geschikt moet zijn voor productie- of opslaghallen waar de voedselveiligheid in gevaar zou kunnen komen. Wij werken met een aantal merken welke gespecialiseerd zijn in het maken van waterdichte led panelen, of highbay armaturen welke eenvoudig te reinigen zijn. Neem contact met ons op!

   Terug naar blogoverzicht