Categorieën
https://www.canlux.nl/toepassingen/verlichting-sportfaciliteiten/gymzaal
Zoeken
Winkelmandje

Verlichting gymzaal

Helder licht, goed zicht

In de gymzaal is het fijn om verlichting te hebben waar je niet door verblindt wordt maar het moet wel veel licht geven. kijk hieronder of verder op onze site voor het juiste armatuur.

Aanbevolen verlichting voor de gymzaal:

#/pagina
 
Afdrukken

Mensen die sporten voelen zich gezonder en leven gezonder dan mensen die niet sporten. Sporters voelen zich vitaler, hebben een gezonder gewicht, minder gezondheidsklachten en ook minder chronische aandoeningen. Hierdoor wordt vastgesteld dat sporten een stimulans is voor een gezonde leefstijl. De relatie tussen sporten en gezondheid staat vanuit de wetenschap en vanuit het beleid volop in de belangstelling.

De verlichting in gymzalen is vaak verouderd. Hierdoor zijn de onderhoudskosten hoog en is er een hoog energieverbruik. Ook het regelen van de verlichting is vaak nog minimaal mogelijk.

Een gymzaal is een ruimte die geschikt is om diverse sporten te beoefenen, zoals zaalvoetbal, tafeltennis, zaalhockey, basketbal en uiteraard de gymlessen voor leerlingen van scholen. Sporters willen optimale verlichting in de sporthal waardoor de prestaties zullen toenemen. Elke type sport heeft zijn eigen verlichtingssterkte nodig. De norm NEN-EN12193 bepaalt de minimale verlichtingssterkte en gelijkmatigheid in zogenaamde verlichtingsklassen. De verlichtingsnorm voor sporthallen zijn gemaakt afhankelijk van het niveau van de sport en de kijkafstand van de toeschouwer. De norm is verdeeld in drie klassen. Gymzaalverlichting zal over het algemeen in klasse 3 vallen. De klasse 3 zalen zijn voor regionale sportwedstrijden, trainingen en gymlessen voor scholen. De verlichting in een gymzaal, klasse 3, moet een lichtsterkte hebben van >300 lux. De gelijkmatigheid van het licht in de sporthal is 0.70

Bij vraagstukken over verlichting in gymzalen maken wij een lichtadvies. Dit lichtadvies maken we aan de hand van gestelde eisen en wensen.

Type verlichting

De verlichting in de gymzaal moet onderhoudsvriendelijk zijn. Hiermee wordt voorkomen dat er op hoogte iets moet worden vervangen omdat het armatuur is uitgevallen. Daarnaast moet de levensduur van de sportverlichting zo lang mogelijk zijn, hiermee wordt de investering gedaan. De sport armaturen moeten balvast zijn. Om schade aan de verlichting te voorkomen moet deze niet alleen voldoen aan de “Ballwurf-sicherheitstest” maar ook gecertificeerd zijn volgens de VDE 0710 part 13/5.81.

Omdat geen gymzaal gelijk is adviseert Canlux over de juiste verlichtingsinstallatie in de gymzaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse balvaste en (DEKRA) gecertificeerde sport armaturen. Armaturen met een lange levensduur (70.000 uur), geringe terugval (L80/B20 bij 50.000 uur) en aan te sturen met moderne lichtsturingen.